جواب «های»، «هوی» است.

جنگ تجاری: مکزیک، کانادا و چین با اقدامات متقابل به تعرفه‌های آمریکا پاسخ می‌دهند. مصرف‌کنندگان آمریکایی تاوان خسارت ناشی از سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ را می‌پردازند.

 

از: یورگ کروناور

(روزنامه دنیای جوان، ۳ فوریه ۲۰۲۵)

ترجمه بهنام کرمی

با اعمال تعرفه‌های جامع بر واردات کالاها از مکزیک، کانادا و چین، ایالات‌متحده جنگ تجاری را علیه سه شریک تجاری بزرگ خود به راه انداخته است. دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا روز شنبه تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات از مکزیک و کانادا و ۱۰ درصدی بر واردات از چین اعمال کرد. تنها استثنا واردات نفت از کانادا است که فقط مشمول ده درصد حقوق گمرکی است. هدف از این استثناء، جلوگیری از دستیابی پالایشگاه‌های آمریکا به نفت سنگین از ونزوئلا به‌جای کانادا در آینده است. تعرفه‌ها قرار است از روز سه‌شنبه اعمال شود.

دولت‌های سه کشور نامبرده بلافاصله در آخر هفته اقدامات متقابلی را اعلام کردند. اقدامات کانادا در روز شنبه مشخص‌تر از دو کشور دیگر بود. از روز سه‌شنبه، این کشور ۲۵ درصد تعرفه بر واردات از ایالات‌متحده به ارزش بیش از ۲۰ میلیارد دلار اعمال خواهد کرد. تا سه هفته دیگر تعرفه‌های مشابهی بر واردات ۸۵ میلیارد دلاری اعمال می‌شود. دولت اتاوا همچنین در حال بررسی محدودیت‌هایی برای صادرات مواد خام به ایالات‌متحده است و از شهروندان این کشور خواسته است برای کاهش آسیب‌های وارده به اقتصاد این کشور، محصولات کانادایی را به‌جای محصولات آمریکایی خریداری کنند.

کلودیا شینبام، رئیس‌جمهور مکزیک نیز تعرفه‌های تلافی‌جویانه‌ای را اعلام کرد، البته هنوز جزئیات این تعرفه‌ها فاش نشده است. طبق گزارش‌ها، مکزیک در حال بررسی نوعی تعرفه‌های چرخشی است که به‌نوبه خود به صادرکنندگان مختلف ایالات‌متحده اعمال و باعث ایجاد حس عدم اطمینان در بین همه آن‌ها می‌شود. چین نیز اقدامات متقابلی را اعلام کرد، اما فراتر از اعلام این‌که قصد دارد شکایتی را به سازمان تجارت جهانی ارائه کند، موضع دیگری نگرفته است.

در نهایت، مشخص نیست که ترامپ چه واکنشی به اقدامات متقابل نشان خواهد داد. هر جند فرمانی که به‌موجب آن او تعرفه‌ها را تعیین کرده است، امکان افرایش آن‌ها را در بر دارد، درصورتی‌که دولت‌های متأثر از این اقدامات، به اقدام متقابل دست بزنند.

در آخر هفته، رسانه‌های ایالات‌متحده به‌ویژه بر افزایش قیمت‌هایی که اکنون مردم در ایالات‌متحده به دلیل تعرفه‌ها با آن مواجه هستند، متمرکز شدند. بررسی‌ها در مورد تعرفه‌های قبلی با چین نشان می‌دهد که بیش از ۹۰ درصد از تعرفه‌های وضع‌شده بر واردات کالاها به آمریکا، توسط شرکت‌های وارداتی و مصرف‌کنندگان آمریکایی پرداخت‌شده است. به‌طور مشخص، اکنون افزایش قابل‌توجهی در قیمت‌ها برای میوه، سبزیجات و آبجو (از مکزیک)، خودروها (از مکزیک و کانادا) و باتری‌ها (از چین) انتظار می‌رود. در مجموع، ۴۱.۵ درصد از کل واردات ایالات‌متحده اخیراً از این سه کشور بوده است. بنابراین تعرفه‌ها مبالغ قابل‌توجهی از پول را از جیب شرکت‌ها و مصرف‌کنندگان آمریکایی به خزانه دولت سرازیر می‌کنند.

صنعت خودرو به‌ویژه از اختلال زیاد حاصل از وضع این تعرفه‌ها می‌ترسد. خودروسازان مستقر در مکزیک یا کانادا شاهد سقوط سود و فروش خود در ایالات‌متحده خواهند بود. اما خودروسازان مستقر در ایالات‌متحده نیز با مشکلات جدی روبرو هستند چراکه ۴۲ درصد از کل واردات قطعات خودرو به آمریکا، از مکزیک و ۱۳ درصد از کانادا انجام می‌شود. این خودروسازان نیز مشمول حقوق گمرکی ۲۵ درصدی می‌شوند. ازآنجایی‌که ساختار این صنعت فرا مرزی است و بخش‌هایی از فرآیند تولید گاهی اوقات چندین بار از مرز عبور می‌کنند، مجبور هستند چندین بار از گمرک ترخیص شوند. یکی از شرکت‌هایی که احتمالاً بیشترین ضربه را خواهد خورد، فولکس‌واگن است. طبق گزارش موسسه مودیز، این شرکت با زیان ۲.۸ میلیارد یورویی مواجه است. فولکس‌واگن در حال حاضر در حال بررسی توسعه تولید خود در ایالات‌متحده و ساخت کارخانه در آنجا برای شرکت‌های تابعه خود آودی و پورشه است.

 

POST A COMMENT.