![](https://fadaian-aghaliyat.org/wp-content/uploads/2020/06/shoraye-hamkari-300x300.jpg)
اطلاعیه شورای همکاری نیروهای چپ و کمونیست
۸ مارس، نماد رزم زنان برای رهایی
در آستانه ۸ مارس – روز جهانی زن – قرار داریم. ۸ مارس ابتکار خلاقانه زنان سوسیالیست جهان، این مدافعین پیگیر رهایی زن است که برای نخستین بار پرچم مبارزهای رادیکال را علیه تبعیض و نابرابری جنسیتی و برای رهایی زن در سراسر جهان به اهتزاز درآوردند. ۸ مارس در دومین کنفرانس بینالمللی زنان سوسیالیست که در ۱۹۱۰ در کپنهاک برگزار شد، به پیشنهاد کلارازتکین بهعنوان روز جهانی زن اعلام گردید. از آن تاریخ تا به امروز، جنبش زنان در سراسر جهان سیر تحولات گستردهای داشته و بسیاری از خواستهای خود را به ساختار پدر/ مردسالار، سامانههای تولید اجتماعی و سرمایهداری که مناسبات ستم بر زنان را بازتولید میکنند، تحمیل کرده است. بااینهمه رزم زنان جهان علیه سامانههای تبعیض و ستم جنسیتی در اشکال مختلف تداوم داشته است.
سیر تحولات جنبش زنان در ایران نیز از جنبش مشروطه تاکنون با افتوخیزهای زیادی همراه بوده است. با قدرت گیری جمهوری اسلامی و آپارتاید ضد زن، جنبش زنان ایران نیز وارد تحولات نوینی شد. نماد آشکار آن، تظاهرات زنان علیه سرکوب و نابرابری جنسیتی بود که در روز ۸ مارس ۱۳۵۷ علیه فرمان خمینی – برای تحمیل حجاب اجباری – تجلی یافت. مبارزات زنان در تمامی این سالهای سپریشده بهرغم افتوخیزهای مبارزاتی، بهرغم سرکوبهای عریان جمهوری اسلامی، همواره علیه ارتجاع حاکم و تبعیضات جنسیتی تحمیلشده بر آنان استمرار داشته است.
پوشیده نیست، ستم و تبعیض و ظلمی که در ۴۶ سال گذشته بر زنان ایران رفته است – بهجز زنان افغانستان در دوره طالبان – قابل قیاس با زنان هیچ کشوری نیست. در جهان کنونی، کمتر کشوری را میتوان یافت که اینهمه ستم و تبعیض بر زنان تحمیلشده باشد. جمهوری اسلامی در زمره معدود دولتهایی است که در قوانین خود رسماً بر تبعیض و نابرابری صحه گذاشته است. بااینهمه و بهرغم همه تبعیضات و ستم و سرکوبهای عنانگسیختهای که بر زنان ایران اعمالشده است، کمتر جنبشی را میتوان سراغ گرفت که زنان در آن حضوری فعال نداشته باشند. این میزان از فعالیت و رادیکالیسم مبارزاتی زنان، برخاسته از آگاهی آنها و متأثر از تبعیضها و ستمهای وحشیانهای است که حاکمان مرتجع اسلامی بر آنان تحمیل کردهاند.
در نظام استبدادی و سرمایهداری جمهوری اسلامی، اگرچه عموم تودههای مردم ایران هر یک به نحوی در معرض ستم و سرکوب و نابرابری قرار دارند، اما ستم و تبعیضی که بر زنان ایران اعمالشده است، وحشیانهترین و بیرحمانهترین نوع تبعیض و ستم در ایران است. علاوه بر این ستم جنسیتی که عموم زنان ایران با آن روبرو هستند، اکثریت بزرگی از زنان، بهعنوان زنان کارگر و خانوادههای کارگر نیز با ستم طبقاتی و استثمار وحشیانه سرمایهداری مواجهاند.
مبارزه زنان ایران برای برانداختن تبعیضات جنسیتی و کسب حقوق برابر، اگرچه از همان آغاز روی کار آمدن جمهوری اسلامی شروع شد و همواره به اشکال مختلف ادامه یافت، اما، مجموعه شرایط حاکم بر کشور و تبعیضات عدیدهای که بر زنان اعمالشده است، آنان را بر آن داشته تا با عزمی راسختر از گذشته به مبارزه علیه جمهوری اسلامی برخیزند. اینکه زنان ایران در ۷ سال گذشته – در خیزش دیماه ۹۶، قیام شکوهمند آبان ۹۸ و جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» – دوشادوش مردان به مبارزهای شجاعانه علیه جمهوری اسلامی برخاسته و در اغلب موارد حتی نقش پیشتازی را در جریان این جنبشهای خیابانی ایفا کردهاند، جملگی برگرفته از شور انقلابی، شعور سیاسی، سطح آگاهی و تجربه مبارزاتی آنان است.
در جریان جنبش انقلابی ۱۴۰۱ زنان ایران با نبرد قهرمانانه خود حماسهها آفریدند. این جنبش شکافهای درونی طبقه حاکم را عمیقتر و رژیم را با چالشهای بزرگی مواجه ساخت. اکنون دیگر کم نیستند افراد و گروهایی که حتی از درون طبقه حاکم نیز بهصراحت عنوان میکنند که ادامه حیات جمهوری اسلامی دیگر به شیوه گذشته ممکن نیست.
مبارزات زنان علیه حجاب اجباری که درواقع پرچمی علیه هرگونه ستم و تبعیض جنسیتی است، در جنبش نیمه دوم ۱۴۰۱ اوج گرفت و ازآنپس تا به امروز همچنان با جانفشانی تمام ادامه دارد. جمهوری اسلامی برای مقابله با انبوه زنانی که دیگر حاضر نبوده و نیستند به حجاب اجباری و تحمیلی تن دردهند، ابزارهای متعدد سرکوب را به کار گرفت، اما هیچکدام از اقدامات سرکوبگرانه حاکمیت نتوانست زنان را از مبارزه برای لغو حجاب اجباری بازدارد. آخرین ترفند تبهکارانه جمهوری اسلامی، تصویب قانون بهغایت ارتجاعی و ضد زن «عفاف و حجاب» بود، که آنهم به دلیل مقاومت زنان قهرمان، قابلیت اجرایی نیافت و هماینک بخش بزرگی از زنان مبارز ایران بیتوجه به قوانین سرکوبگرانه جمهوری اسلامی با پوشش اختیاری در خیابان و اتوبوس و مترو و دیگر محافل عمومی ظاهر میشوند.
در بطن دلاوریهای مبارزات زنان و تمام حماسهآفرینیهای آنان است که اکنون روز جهانی زن – نماد رزم زنان برای رهایی – فرارسیدهاست. روزی که زنان در سراسر جهان با برپایی راهپیماییها، تجمع و تظاهرات علیه تبعیض و ستم و نابرابریهای جنسیتی به پا میخیزند و مطالبات خود را مطرح میکنند.
هشت مارس فرصت دیگری است که زنان در ایران نیز با تکیه بر تجربه مبارزاتی سالهای سپریشده – بهویژه تجربه جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» – بار دیگر به تعرض جدیدی علیه نظام زنستیز جمهوری اسلامی رویآورند و با گرد همآییها و تظاهرات در خیابانها و سردادن مطالباتی که انعکاس تمام خواستهای زنان علیه تبعیض و ستم و نابرابری است، ضربه دیگری بر پیکر نحیف و پوسیده جمهوری اسلامی وارد آورند.
زنده باد ۸ مارس روز جهانی زن
سرنگون باد رژیم سرمایهداری جمهوری اسلامی
زنده باد آزادی، زنده باد سوسیالیسم
۲۸ بهمن ۱۴۰۳ – ۱۶ فوریه ۲۰۲۵
امضاها: اتحاد سوسیالیستی کارگری، حزب کمونیست ایران، حزب کمونیست کارگری – حکمتیست، سازمان راه کارگر، سازمان فدائیان (اقلیت)، هسته اقلیت
نظرات شما