(روزنامه دنیای جوان، ۱۱ ژانویه ۲۰۲۵)
ترجمه: بهنام کرمی
یوسل دمیرر، محقق علوم سیاسی از ترکیه، که به دلیل حمایت از درخواست صلح، شغل خود را در دانشگاه ازدستداده، نتوانست شخصاً در کنفرانس بینالمللی روزا لوکزامبورگ در برلین شرکت کند، زیرا بهموقع به او ویزا داده نشد. او که آنلاین و از طریق ویدئو در این کنفرانس شرکت کرد، با شعار امسال کنفرانس که بر اساس آن امپریالیسم غربی در حال انحطاط است، مخالفت کرد. بااینوجود، معتقد است که همانطور که تحولات اوکراین و سوریه نشان داد، امپریالیسم بر جنگ و فاشیسم بهعنوان یک «راهحل» تکیه کرده است.
دمیرر دو روند اساسی را میبیند: پس از پایان رویارویی با بلوک سوسیالیستی، تعادل نسبی از دهه ۱۹۹۰ از بین رفت و جنگهای با ابعاد مختلف افزایش یافت. از سوی دیگر در بسیاری از نقاط جهان در سالهای اخیر احزاب راست میانهروی متعادل جای خود را به احزاب استبدادی و فاشیستی داده و بدین ترتیب چارچوبهای دموکراسی بورژوایی تغییر کرد.
واضح است که جنگها و درگیریهای منطقهای با انگیزههای امپریالیستی، توسط دولتهای مستبد برای مشروعیت بخشیدن به اقدامات ضد دموکراتیک خود مورداستفاده قرار میگیرند. دولتهای امپریالیستی یا قدرتهای منطقهای که میخواهند در موفقیت امپریالیستی سهیم باشند نیز از این درگیریها برای تأمین قدرت در داخل کشور خود استفاده میکنند. دمیرر در اینجا به نمونه رژیم اردوغان در ترکیه اشاره میکند که از تحولات سوریه پس از سرنگونی بشار اسد برای جلب حمایت در کشور خود، باوجود بحران اقتصادی و فقیر شدن طبقه کارگر استفاده کرده است.
دمیرر همچنین به شیوههای مشروعیت بخشی بورژوایی برای جنگهای امپریالیستی که موفق میشود بخشهایی از طبقه کارگر را تحت شعارهای میهنی به مسیر جنگ جذب کند، پرداخت. بنابراین، تأکید بر جنگ قدرت بین کشورها، تضاد میان سرمایه و کار را نامرئی کرده و استثمار را تحتالشعاع قرار میدهد.
کمونیستها باید در مبارزه ضد جنگ، گفتمانی را برگزینند که زندگی روزمره طبقه کارگر را هدف قرار میدهد و تحریفات امپریالیستی، از جمله در زبان را افشا میکند.
دمیرر در پایان تأکید میکند که راه برای از بین بردن جنگهای امپریالیستی و کشتار و فلاکت جنگها بهطورکلی، مبارزه با نظام سرمایهداری است.
نظرات شما