“ستاد تنظیم بازار اتاق اصناف” طی بخشنامهای، مجوز افزایش ۱۵ درصد قیمت انواع نان از اول آذر ماه ۹۶ را صادر کرد. بدینترتیب هر یک دانه نان سنگک از ۸۰۰۰ ریال به ۹۲۰۰ ریال بربری از ۷۰۰۰ به ۸۵۰۰ تافتون از ۴۰۰۰ به ۴۶۰۰ و نان لواش از ۲۲۰۰ ریال به ۲۵۰۰ ریال افزایش مییابد. متعاقب اعلام این تصمیم، خبرهایی نیز مبنی بر توقف اجرای این بخشنامه پخش شد. فاضلی رئیس اتاق اصناف تهران ضمن اشاره به “ایرادحقوقی” این مصوبه، اعلام کرد؛ به علت اعتراض مصرفکنندگان، اجرای بخشنامه، تا بررسی مجدد موضوع افزایش قیمت نان ، متوقف شده است. اگرچه این خبر حاکی از وحشت رژیم از برآمدهای اعتراضی تودههای مردم زحمتکشی است که مصرفکننده اصلی نان هستند، امابرخلاف این گفته ها، قیمت نان درنانوائی های تهران عملاًافزایش یافته و این اظهارات تاثیری بر سیاستهای اقتصادی دولت و روند افزایش قیمتها و حذف تتمه سوبسیدهای دولتی ندارد.
این واقعیتیست که افزایش مجدد قیمت نان، نارضایتی گسترده و اعتراض تودههای مردم را درپی داشته است. چرا که نان یکی از مهمترین و اساسیترین مواد خوراکی کارگران و زحمتکشان و غذای اصلی اکثریت مردم زحمتکش ایران است. بسیاری از کارگران و زحمتکشان ایران که طی سالیان گذشته بخاطر تورم و گرانی فزاینده، برخی مواد خوراکی مانند گوشت گوساله و گوسفند و مرغ و ماهی و انواع میوه را از سفره غذایی خود حذف کرده و شکم خود را با نان و شاید کمی ماست و پنیر سیر میکنند، اکنون با افزایش چندبارۀ بهای نان، در تهیه این آخرین ماده خوراکی سفرههای بیرونق خویش با مشکلات بیشتری روبرو خواهند شد. دستبرد به این کالای حیاتی کارگران و زحمتکشان، زندگی میلیونها انسان را شاقتر و کیفیت تغذیه آنها را از این که هست، نازلتر و وخیمتر خواهد ساخت. میتوان گوشت گوسفند و گوساله و مرغ و ماهی را از سفره غذایی حذف کرد، میتوان سال تا سال سراغ میوه را نگرفت، میتوان بر کفش و لباس و پوشاک و مسافرت و تفریح و امثال آن چشم فروبست، با نان اما نمیتوان چنین کرد، نان خط قرمز است. ارتجاع حاکم اما چنان بیرحم و وقیح است که از این خط قرمز نیز عبور کرده است. استثمارشدگان و تودههای زحمتکش مردمی که تا حد ممکن به صرفهجویی روی آورده و دایره مواد مصرفی و خوراکیهای خود را محدود ساخته و از همه جا زدهاند تا نانی به سفره داشته باشند، اکنون با افزایش بهای نان وادار میشوند تا باز هم دایرۀ استفاده از کالاهای ضروری و مایحتاج خویش را تنگتر و محدودتر سازند و حتا در مصرف نان خالی نیز صرفهجویی کنند. جمهوری اسلامی و “ستاد بازار اتاق اصناف” آن البته فقط با افزایش رسمی ۱۵ درصدی قیمت نان نیست که بیشرمانه به سفرۀ کارگران و زحمتکشان دست دراز نموده و نان خشک و خالی را نیز از دست آنها میربایند، بلکه با کاهش بیسر و صدای وزن چانه یا خمیر نان، تهاجم به این سفره را مشدد ساخته اند. مطابق اظهارات محمد محمدی مدیرکل تعزیرات حکومتی استان تهران، علاوه بر افزایش ۱۵ درصدی قیمت نان “وزن چانه یا خمیر نان را هم نسبت به سال ۹۳ کاهش دادهاند” که با در نظر گرفتن این موضوع، قیمت نان نه ۱۵ درصد که حدود ۳۲ درصد افزایش یافته است (تسنیم دوم آذر ۹۶) به عبارت دیگر، درحالیکه مصرفکنندهی نان، بابت یک قرص نان پول بیشتری میپردازد، اما نانی که دریافت میکند کوچکتر و کموزنتر است!
قابل ذکر است که وزن خمیر نان سنگک در گذشته ۷۵۰ تا ۸۰۰ گرم بود. مطابق مصوبه سال ۹۳ وزن خمیر نان سنگک ۶۶۷ گرم تعیین شد و در مصوبه اخیر ۱۰۷ گرم دیگر نیز از آن زده و وزن خمیر نان سنگک را به ۵۶۰ گرم کاهش دادهاند. وزن خمیر انواع دیگر نان نیز به همین ترتیب کاهش یافته است.
مسولان ریز و درشت حکومتی که در بالا بردن رسمی قیمتها عموما دست و دل بازند و از اینکه افزایش قیمت برق، بنزین، مسکن،گاز،تلفن، موادشوینده، آب، بلیط اتوبوس و قطار و هواپیما و امثال آن را اعلام کنند، هیچگونه پروا و ملاحظهای به خود راه نمیدهند، اما هنگام افزایش قیمت نان، مقدمهچینی میکنند و گاه بهانههایی نیز از قبیل بهبود کیفیت و کمیت و پخت نان، افزایش دستمزد کارگران نانوایی و امثال آن میتراشند. اما این توجیهات و دروغهای نخنما که پیوسته تکرار شده است، هیچکس را فریب نمیدهد. دستمزد هیچ کارگر نانوایی از اول آذر ماه ۳۲ درصد نسبت به ماه قبل از آن اضافه نشده است، در مورد کمیت نان چنانکه اشاره شد وزن خمیر نان را کاهش دادهاند و بهبود کیفیت نان و پخت آن نیز همه مصرفکنندگان نان میدانند که حرف پوچی بیش نیست.
ناگفته روشن است که افزایش قیمت نان به سرعت، نه فقط به سایر اقلام خوراکیها از برنج و ماکارونی و سیبزمینی گرفته تا پنیر و تخممرغ و حبوبات و غیره، بلکه زنجیروار به تمام کالاها و خدمات مورد نیاز کارگران و زحمتکشان تسری خواهد یافت که نیتجۀ مستقیم آن نیز تنزل باز هم بیشتر قدرت خرید کارگران و زحمتکشان است، به نحوی که تامین نیازهای اولیه و گذران زندگی میلیونها کارگر و زحمتکش، بیش از این دشوار خواهد شد و فقر و گرسنگی و بیماری و مرگومیر را در صفوف آنها گسترش خواهد داد.
بورژوازی حاکم با راندن کارگران به فقر و مسکنت بیشتر و تحمیل گرسنگی، کمغذایی و تحمیل بیماریهای گوناگون بر تودههای کارگر و بیچیز، عملا کارگران و تهیدستان را به کام مرگ میفرستد و به زبالهگردی کودکان و بی چیزان در جستجوی یافتن چیزی برای خوردن دامن میزند.
افزایش قیمتها از جمله افزایش بهای نان، البته منحصر به امسال نیست. این روندی است که در تمام طول سالهای گذشته از زمان به قدرت رسیدن جمهوری اسلامی تاکنون ادامه داشته است. قیمت انواع کالاها و میزان تورم پیوسته افزایش یافته است. ارزش ریال و قدرت خرید کارگران و زحمتکشان ن مدام کاهش یافته است. سالهای ۵۸ – ۵۷ قیمت یک عدد نان سنگک ۱۰ ریال بود که بیش از ۹۰۰ برابر افزایش یافته است. کالاها و خدمات دیگر نیز روند مشابهی را طی کردهاند. سوای افزایش تدریجی قیمتها و از جمله قیمت نان، در برخی مقاطع قیمت نان (و دیگر کالاها) بطور جهشی افزایش یافته است. برای نمونه در سالهای دهه هشتاد قیمت انواع نان بطور تدریجی افزایش یافت و در سال پایانی آن که طرح به اصطلاح هدفمندی یارانهها به اجرا درآمد قیمت نان بطور جهشی افزایش یافت. نان سنگک که از ۱۰ ریال آرام آرام به ۷۵۰ ریال و در دهه هشتاد به تدریج به ۲۵۰۰ ریال افزایش یافته بود، سال ۸۹ به ۴۰۰۰ ریال، افزایش یافت. نان بربری نیز که طی همین دوره از ۵ ریال به ۵۰۰ ریال و در دهه هشتاد به تدریج به ۲۰۰۰ ریال رسیده بود، سال ۸۹ به ۳۰۰۰ ریال افزایش یافت. نان تافتون و لواش نیز به همین نسبت گران شد. تا سال ۹۲ که روحانی زمام امور اجرایی را بدست گرفت، سنگک به ۶۰۰۰ ریال و بربری به ۵۰۰۰ ریال رسید. کمتر از ۶ ماه بعد از تکیه زدن روحانی بر مسند ریاست جمهوری، یعنی در آذر سال ۹۲، قیمت نان بار دیگر ۳۵ درصد افزایش یافت. سنگک شد ۸۰۰۰ ریال و بربری ۷۰۰۰ ریال که با تصمیم جدید “ستاد تنظیم بازار اتاق اصناف” سنگک شده دانهای ۹۲۰۰ ریال و بربری ۸۵۰۰ ریال. این افزایش قیمت چنانکه پیش از این نیز اشاره شد، با کاهش وزن نان همراه بوده است. در سال ۵۸ دستمزد روزانه یک کارگر ۵۶۵ ریال بود. کارگر میتوانست با آن دستمزد ۵ / ۵۶ عدد نان سنگک تهیه کند. ۳۸ سال بعد، سال ۹۶، کارگر با دستمزد روزانه (۳۰۹۹۷۷ ریال) تنها میتواند ۳۳ عدد نان سنگک بخرد.
افزایش قیمت نان و سوخت و دیگر کالاهای مورد نیاز مردم و حذف سوبسیدهای دولتی، جزء جداییناپذیری از سیاستهای اقتصادی نئولیبرالیست که قریب به ۳۰ سال است در ایران به مرحله اجرا گذاشته شده است. نتایج مستقیم و بیواسطه این سیاستها، وخامت روز افزون وضعیت معیشتی کارگران و زحمتکشان، تنزل فاحش قدرت خرید کارگران، گسترش فقر و بیکاری و بدتر شدن وضعیت تغذیه و بهداشت و سلامت دهها میلیون انسانیست که در چنگال رژیم ارتجاعی و سرمایهداری حاکم اسیر شدهاند. تمام شواهد حاکی از آن است که فشارهای موجود از حد ظرفیت تحمل کارگران و تودههای زحمتکش مردم فراتر رفته و کاسه صبر آنها لبریز شده است. سفرۀ مردم خالیست. جایی برای سکوت و عقبنشینی بیشتر مردم در این زمینه وجود ندارد. کارد به استخوان رسیده است و افزایش قیمت نان، از هم اکنون نارضایتی شدیدی را درمیان تودههای مردم درپی داشته که بیشک اعتراضات گسترده کارگران و عموم زحمتکشان و تهیدستان را نیز درپی خواهد داشت.
درحالیکه میلیونها کارگر و زحمتکش مدام سفره خود را کوچکتر ساخته و در مصرف حتا نان خالی هم باید امساک و صرفهجویی کنند، ماهانه میلیاردها دلار از جیب همین کارگران و مردم زحمتکش ایران، در سوریه و لبنان و یمن خرج خودخواهیها، برتریطلبیها، ماجراجوییها و سیاستهای پاناسلامیستی ارتجاع حاکم میشود و یا به چاه ویل سپاه و نیروهای قدس و بسیج و نهادها و دستگاههای مذهبی و مشتی سرمایهدار و آخوند فاسد سرازیر میشود.
نزدیک به چهار دهه حاکمیت رژیم دزد و فاسد جمهوری اسلامی همین روند ادامه داشته است. جمهوری اسلامی جز فقر، بدبختی، بیکاری، گرسنگی و ناامنی و کاهش سطح زندگی میلیونها کارگر و زحمتکش ثمر دیگری نداشته است. استثمار و بیحقوقی کارگزان به حد نهایی خود رسیده است. اکثریت قریب به اتفاق کارگران و زحمتکشان به زندگی در زیر خط فقر رانده شده و روزگار آنها به معنای واقعی کلمه به تیرهگی و تباهی سوق داده شده است. ثمرۀ حاکمیت ننگین رژیم جمهوری اسلامی بر کسی پوشیده نمانده و به تجربه ثابت شده است که تا این رژیم بر سر کار باشد، همین وضع ادامه خواهد داشت و نه فقط هیچگونه بهبودی در وضعیت تودههای مردم ایجاد نخواهد شد، بلکه اوضاع از این هم که هست وخیمتر خواهد شد. راه نجات مردم زحمتکش ایران درگرو سرنگونی انقلابی رژیم جمهوری اسلامی،به زیرکشیدن تمام نظم موجود و برقراری فوری حکومت شورایی کارگران و زحمتکشان است. تنها با استقرار یک حکومت شوراییست که میتوان به آسایش و رفاه دست یافت. چرا که حکومت شورایی به فوریت یک رشته اقدامات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را به نفع کارگران و زحمتکشان به مرحله اجرا میگذارد و بر فقر، بیکاری، گرسنگی و تمام مصائبی که سرمایه داری آفریننده آن است و جمهوری اسلامی ابعاد آن را فوقالعاده گسترش داده است نقطه پایان میگذارد. ایجاد کار برای تمام بیکاران و جویندگان کار، بهداشت و درمان رایگان، بیمهاجتماعی کامل کارگران شامل بیمه بیکاری، سوانح، نقصعضو، جراحت، کهولت، فرسودگی، از کار افتادگی، امراض ناشی از حرفه و کار، تامین مسکن ارزان، تعدیل اجارهها و پرداخت سوبسید دولتی به عنوان کمک هزینه مسکن، افزایش دستمزد پایه متناسب با سطح هزینهها و تامین رفاه و آسایش تمام کارگران و زحمتکشان، تنها بخشی از این اقدامات است. با سرنگونی رژیم سرمایه داری جمهوری اسلامی، استقرار دولت شورایی و انجام یک رشته اقدامات رادیکال و انقلابی به نفع تودههای زحمتکش، نه فقط هیچ کارگر و زحمتکشی غم نان ومسکن نخواهد داشت و نه فقط شعار کار، نان و آزادی محقق خواهدشد، بلکه شرایط جامعه برای گذار به سوسیالیسم و رهایی کامل کار از انقیاد سرمایه نیز تسهیل میشود.
متن کامل نشریه کار شماره ۷۵۴ در فرمت پی دی اف
نظرات شما