نخستین مشعل مبارزه در پالایشگاه فجر جم فروزان شد

کارگران ارکان ثالث پالایشگاه گاز فجرجم، همانطور که در آخرین تجمع اعتراضی  خود در سال ۱۴۰۳ اعلام کرده بودند بعد از تعطیلات نوروزی تجمعات اعتراضی خود را از سر خواهند گرفت، روز سه شنبه ۱۹ فروردین سال جاری در ادامه مبارزات سال قبل، بار دیگر دست به تجمع و راه پیمایی زدند. این کارگران آخرین ماه های سال ۱۴۰۳ را با تجمعات پرشور روزهای سه‌شنبه و شعارهایی چون ” کارگر می‌میرد، ذلت نمی‌پذیرد”،” اسمش وزیر کاره، حامی پیمانکاره” و ” شورای عالی کار، یک مشت مفتخور بیکار” پشت سر گذاشتند، پیگیرانه به مبارزات خویش ادامه داده و نخستین مشعل اعتراض گسترده کارگران صنعت نفت در سال جدید را در پالایشگاه گاز فجر جم برافروختند. این کارگران در تجمعات اعتراضی مکرر خود، خواهان تبدبیل وضعیت شغلی،حذف شرکت های پیمانکاری، افزایش دستمزد، اجرای صحیح طرح طبقه بندی مشاغل، اجرای بدون تبعیض طرح ۱۴ روز کار ۱۴ روز استراحت، همسان سازی حقوق‌ها و استفاده از خدمات رفاهی پالایشگاه در شرایط برابر با رسمی ها، امنیت شغلی، گازکارت، مرخصی و امثال آن شده و با همین خواست‌ها قدم به سال ۱۴۰۴ نهاده اند.

پالایشگاه گاز فجرجم که بزرگ‌ترین پالایشگاه گازی کشور است، در جنوب استان بوشهر قرار دارد. در این پالایشگاه بیش از ۲۷۰۰ کارگر مشغول به کاراند که بالغ بر ۱۸۰۰ تن از آنان را کارگران ارکان ثالثی تشکیل می‌دهند. با وجود آنکه هرساله میلیاردها متر مکعب گاز، میلیون ها بشکه میعانات گازی و هزاران تن گاز مایع تولید و استحصال می‌شود اما کارگران از مزد و مزایای یک کارگر رسمی محروم‌اند و توسط شرکت‌ها پیمانی به شدت استثمار می‌شوند. منابع ورودی گاز خام به این پالایشگاه، میادین گازی نار، کنگان و پارس جنوبی است که عمده نیروی کار این واحد ها نیز کارگران ارکان ثالثی هستند.بخش های مختلف صنعت نفت و گاز مانند  حلقه‌های زنجیر به هم مرتبط ‌اند. اعتراض و به ویژه اعتصاب در هریک از این بخش ها، مستقیماً بر سایر بخش‌ها تأثیر خواهد گذاشت. پالایشگاه گاز فجر جم سال گذشته در کنار مجتمع گاز پارس جنوبی به یکی از مراکز مهم اعتراض و مبارزه کارگران صنعت نفت تبدیل شد و کارنامه خوبی از خود برجای گذاشت.

کارگران ارکان ثالث پالایشگاه گاز فجرجم نه فقط خود، تجمعات اعتراضی مستمری را سازمان دادند بلکه با تجمعات سراسری که رفقایشان در مجتمع گاز پارس جنوبی آن را سازمان داده و برگزار نمودند نیز همراه شدند و نمونه های جدید و پر ارزشی از همبستگی و اتحاد کارگری را به نمایش گذاشتند. کارکنان رسمی نفت که بعد از بیش از یکسال برگزاری تجمعات هفتگی در روزهای دوشنبه و وعده هایی که وزیر نفت پزشکیان در زمینه سقف و مالیات حقوق به آنان داد و ظاهراً اقدامات محدودی را نیز در همین زمینه به اجراگذاشت، تجمعات خود را در نیمه دوم سال گذشته یکسره کنار گذاشتند. برخلاف آن اما کارگران غیر رسمی، قرارداد موقتی و پیمانی خصوصاً کارگران ارکان ثالث شاغل در صنعت نفت، نه فقط به مبارزات خویش و برپایی تجمعات اعتراضی تا واپسین روزهای سال گذشته ادامه دادند بلکه در سال جدید نیز پرچمدار مبارزه در صنعت نفت شده اند.البته نارضایتی حتی در میان رسمی‌ها نیز پایان نیافته است. سوای معدود تجمعات پراکنده کارکنان رسمی در نیمه دوم سال گذشته، در سال جاری نیز اینجا و آنجا تجمعاتی برپا نموده اند.

در حال حاضر نیز روحیه اعتراضی در میان کارگران نفت و گاز همچنان بالاست. اعتراض و مبارزه درصنعت نفت و گاز به کارگران ارکان ثالث پالایشگاه گاز فجرجم خلاصه نمی شود. در همین روزهای بعد از تعطیلات نوروزی، کارگران ار کان ثالث شاغل در مناطق عملیاتی جنوب، لاوان و شرکت نفت فلات قاره تجمعاتی را در روزهای ۱۸ و ۱۹ فروردین برپا نمودند. بازنشستگان صنعت نفت نیز  روز ۱۹ فروردین مقابل صندوق رفاه و امور بازنشستگی در اهواز به تجمع اعتراضی دست زدند.از آنجا که خواست این بازنشستگان تا کنون بی پاسخ مانده است، آنان مصمم‌اند یک تجمع اعتراضی سراسری مقابل وزارت نفت برگزارکنند و فراخوان این تجمع را برای ۲۷ فروردین صادر نموده اند. کمتر از دوماه قبل نیز بازنشستگان صنعت نفت، تجمع سراسری بزرگی را در ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ در تهران برپاکردند. شواهد و خبرهای انتشار یافته حاکی از آن است که کارگران مجتمع پارس جنوبی، نفت و گاز گچساران، شرکت ملی حفاری، مناطق نفت خیز جنوب، منطقه عملیاتی لاوان و سکوهای دریایی در تدارک از سرگیری اجتماعات اعتراضی‌اند.

کارگران مبارز ارکان ثالث پالایشگاه فجرجم که چراغ اول اعتراض و تجمع نسبتاً بزرگ این واحد را در سال جاری روشن کردند، می‌توانند و باید در سال جدید دامنه اعتراضات خود را گسترش داده و سطح خواستها و مبارزات خود را ارتقا دهند. پالایشگاه گاز فجرجم یکی از مراکز مهم مبارزه کارگران صنعت نفت است. در پالایشگاه گاز فجرجم تجمعات یکپارچه، پرشمار و مستمری تا کنون سازمان یافته و در سطح این پالایشگاه، اتحاد محکمی میان کارگران بوجود آمده است. تا آنجا که به همراهی و همبستگی با سایر بخش‌های کارگری در صنعت نفت بر می‌گردد، کارگران ارکان ثالث پالایشگاه گاز فجرجم، در راستای همبستگی کارگری و حمایت از هم‌طبقه‌ای‌های خود گام هایی به جلو برداشته اند. اتحاد و هبستگی کارگری فاکتور بسیار مهمی در پیشرفت مبارزات طبقه کارگر است. بخش های مختلف صنعت نفت و گاز چنانکه اشاره شد، چون حلقه های زنجیر به هم مرتبط و متصل‌اند، پس چرا ما کارگران شاغل در این صنعت نباید چون حلقه های زنجیر و محکم‌تر از آن به هم بپیوندیم و با هم یکی شویم؟ رمز پیروزی ما در اتحاد ماست. برای تحقق چنین پیوندی باید بیش از این کار و تلاش کرد و موانع را از سر راه برداشت و این وظیفه قبل از همه بر عهده‌ی کارگران آگاه و پیشرو صنعت نفت است . فجرجم نباید نسبت به همکاران خود در سایر واحد ها خصوصاً در مجتمع گاز پارس جنوبی و مطالبات آن‌ها بی‌تفاوت باشد. فجر جم می تواند در این زمینه نقش مهمی ایفا کند. فجرجم بی‌توقف به تجمعات و راه پیمایی‌های اعتراضی ادامه داده و می‌تواند اتحاد های گذشته و همکاری با مجتمع گاز پارس جنوبی را احیا کند.

یکی از فاکتورهای مثبت و حائز اهمیت مبارزه در فجرجم، استمرار مبارزه در سال گذشته و تداوم آن در سال جدید است که نباید از آن غفلت کرد. به رغم توقف یا افت مبارزه و تجمع های اعتراضی چه داوطلبانه از نمونه کارکنان رسمی و چه در اثر تشدید سرکوب و بگیر و ببندهای گسترده از نمونه احضار و بازداشت و محاکمه و اخراج کارگران آگاه و پیشرو از نمونه مجتمع گاز پارس جنوبی، کارگران پالایشگاه گاز فجرجم مستمراً به مبارزه در شکل تجمع اعتراضی ادامه داده‌اند.

با جود تمام این نکات مثبت در مبارزات کارگران ارکان ثالث پالایشگاه فجرجم، اما یک نکته را باید در همین اول سال بیشتر مورد توجه قرار داد. ماکارگران از تجارب مبارزاتی خود باید بیاموزیم و این تجارب را در ادامه مبارزات خود به‌کاربندیم. ما ارکان ثالثی های پالایشگاه فجر جم، تا کنون کم تجمع نداشته ایم. این تجمعات پرشور اگر چه پیوسته سازمانیافته تر و گسترده‌تر شده است، اما دولت جمهوری اسلامی و وزارت نفت آن نسبت به این مبارزات و تجمعات، دراساس بی‌اعتنا بوده، نسبت به اقدامات اعتراضی ما حساسیت چندانی نشان نداده و مهمتر از آن پاسخی به خواست‌های ما نداده است.

درشرایط کنونی، آنچه بیش از هرچیز در پالایشگاه گاز فجر جم و فراتر از ان در کل صنعت نفت و گاز حائز اهمیت جدی است، شکل اعتراض و استفاده از اشکال مؤثرتر مبارزه است. ما کارگران ضمن استفاده از اشکال متنوع مبارزه اما نباید صرفاً به تجمع اعتراضی اکتفا کنیم. تجربه مبارزات پرشور در صنعت نفت ازجمله تجربه مبارزات مستمر پالایشگاه فجرجم، به ما می‌گوید که نباید مبارزات خود را صرفاً درشکل تجمعات اعتراضی و راه پیمایی محدود کنیم که تا کنون نیز جوابی که باید، دربرنداشته است. ضرورت تعمیق مبارزه و عقب راندن کارفرما و دولت، ایجاب می کند که در ادامه پیکار خویش، به مؤثر ترین شکل مبارزه طبقه کارگر یعنی اعتصاب و خواباندن چرخ تولید روی آوریم. اعتصاب یگانه سلاح مبارزاتی مؤثر ما دربرابر طبقه سرمایه‌دار و دولت این طبقه است.  تنها اعتصاب و خواباندن چرخ تولید است که نه دولت و نه وزارت نفت آن را در برابرش یارای مقاومت یا بی‌اعتنایی نیست. اگر این واقعیتی است که بخش‌های مختلف صنعت نفت و گاز مانند حلقه های زنجیر به هم متصل‌اند، پس تردیدی در این موضوع نیز وجود ندارد که اعتصاب در یک بخش می‌تواند به سرعت به سایر بخش ها نیز تسری یافته و کل صنعت نفت را فلج کند. تا این کمبود اساسی در شکل مبارزه برطرف نشود و از تاکتیک اعتصاب به عنوان مهمترین و مؤثرترین تاکتیک مبارزاتی طبقه کارگر در مقابله با طبقه و دولت حاکم استفاده نشود، بسیار بعید است که دولت یا وزارت نفت آن و یا فلان سرمایه دار و پیمانکار به خواست‌های ما کارگران ارکان ثالث تن دهند. پس بیایید گامی به پیش نهیم، شکل مبارزه را ارتقا دهیم و با اعتصاب و توقف تولید، مبارزه و امکان دست‌یابی به خواستهای خود را چندین گام جلوبریم. پیش به سوی اعتصاب!

 

متن کامل نشریه کار شماره ۱۱۱۵  در فرمت پی دی اف:

POST A COMMENT.